Workshop verkeersveiligheid 4Kan

De leerlingen van het vierde jaar Kantoor van het Sint-Godelieve-Instituut in Kapelle-op-den-Bos kregen gisteren een workshop fietsherstelling. Dat blijkt heel erg nodig, want veel jongeren weten blijkbaar niet hoe ze een fiets kunnen herstellen of onderhouden. Twee op de vijf leerlingen van het Sint-Godelieve-Instituut (SGI) in Kapelle-op-den-Bos komen met de fiets naar school. Het schoolbestuur wil dat aantal graag nog zien stijgen en daarom promoot het de tweewieler als transportmiddel bij zijn leerlingen. Alleen weten de jongeren blijkbaar niet of nauwelijks hoe ze een fiets moeten onderhouden of herstellen. Het provinciebestuur organiseert daarom, samen met Velo vzw, gratis workshops fietsreparatie en -onderhoud voor leerlingen van het secundair onderwijs in heel Vlaams-Brabant.
Lekke band
Fietshersteller Peter Verstraeten kwam in Kapelle-op-den-Bos uitleg geven aan de leerlingen van het vierde jaar Kantoor. “Momenteel nemen drie scholen in de provincie deel aan dit project, maar het is de bedoeling om zo’n workshop in een tiental scholen te organiseren”, vertelt Verstraeten. “Ik merk dat zoiets echt nodig is, want vaak kunnen leerlingen geen lekke band herstellen. Ik leer hen enkele basistechnieken, want het is de bedoeling dat zij nadien fungeren als ambassadeurs voor veilige fietsen. Zo helpen ze hun medeleerlingen veilig naar school en tegelijk kunnen ze hun opgedane kennis doorgeven.”
Verkeerskennis
Leerkracht Rita Van Campenhout is het project alvast zeer genegen. “Ik vind het heel belangrijk dat onze leerlingen hun fiets kunnen onderhouden en herstellen. Mijn ervaring is ook dat hun verkeerskennis beter kan, daarom ook dat we graag meedoen aan initiatieven als dit.” Vijf van de veertien leerlingen van het vierde jaar Kantoor van het SGI komen met de fiets naar school. Een van hen is Sita Walen (14). “Ik kan geen lekke band herstellen en het zou toch goed zijn dat ik dat leer, want naast de fiets heb ik geen goed alternatief om van Willebroek naar school te komen”, vertelt ze. “Het rittenschema van de bus komt niet overeen met de begin- en einduren van de lessen.”
Lang geleden
Klasgenoot Jonas De Wit (15) uit Kapelle-op-den-Bos komt alle dagen met zijn koersfiets naar school. “Ik heb vorige week zelf nog een band hersteld. Bij mij lukt het dus wel”, zegt hij met een lach. “Een band vervangen, lukt mij nog net”, pikt klasgenoot Jonas Van Beneden (15) in. “Maar het is lang geleden. Ik kom alle dagen met de fiets naar school, maar er is wel werk aan mijn tweewieler. Mijn pedaal valt er bijna af en de remmen werken niet goed. Ik weet niet goed hoe ik dat moet herstellen. Gelukkig kan ik hier tijdens de workshop heel wat over opsteken.”
(Het Nieuwsblad)